Pieczony ser Halloumi z warzywami, kto jeszcze nie próbował? W wersji na ciepło może być podany jako obiad, albo na kolację 😊
Wrzuć warzywa na jakie masz ochotę, chociaż ja myślałam nad połączeniem i powiem Wam, że to był strzał 😛
Pieczony ser Halloumi z warzywami – Składniki:
1 ser Halloumi
pół mniejszego batata
1 cebula czerwona
pół jabłka
kilka plastrów selera
olej rzepakowy
rozmaryn
czosnek
sól, pieprz
miód (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kroimy w plastry ser i batata, seler w cienkie plastry, a jabłko i cebulę w ćwiartki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, i smarujemy olejem z przyprawami. Pieczemy ok 40 min góra-dół w 180 st. Posypałam po upieczeniu pietruszką. Smakuje najbardziej na ciepło. Porcja dla mamy i dziecka. Swoją porcję solę na talerzu.
Ania radzi:
Przy alergii na BMK możesz spróbować zrobić z oscypkiem.
Ser halloumi ma sól w składzie, takich produktów nie podajemy do roku. Możesz dać przed rokiem do spróbowania, a podać więcej warzyw.
Miód podajemy po roku lub pomijamy.
Mąż zrobił dzisiaj. Okazało się, że nie mamy halloumi, więc użył tofu wędzonego. Jakie to było pyszne!!! 🤯 I odczarowany seler, którego nie lubię ❤️