Pieczony ser Halloumi z warzywami

You are currently viewing Pieczony ser Halloumi z warzywami

Pieczony ser Halloumi z warzywami, kto jeszcze nie próbował? W wersji na ciepło może być podany jako obiad, albo na kolację 😊

Wrzuć warzywa na jakie masz ochotę, chociaż ja myślałam nad połączeniem i powiem Wam, że to był strzał 😛

Pieczony ser Halloumi z warzywami – Składniki:

1 ser Halloumi

pół mniejszego batata

1 cebula czerwona

pół jabłka

kilka plastrów selera

olej rzepakowy

rozmaryn

czosnek

sól, pieprz

miód (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kroimy w plastry ser i batata, seler w cienkie plastry, a jabłko i cebulę w ćwiartki. Układamy w  naczyniu żaroodpornym, i smarujemy olejem z przyprawami. Pieczemy ok 40 min góra-dół w 180 st. Posypałam po upieczeniu pietruszką. Smakuje najbardziej na ciepło. Porcja dla mamy i dziecka. Swoją porcję solę na talerzu.

Ania radzi:

Przy alergii na BMK możesz spróbować zrobić z oscypkiem.

Ser halloumi ma sól w składzie, takich produktów nie podajemy do roku. Możesz dać przed rokiem do spróbowania, a podać więcej warzyw.

Miód podajemy po roku lub pomijamy.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Iwona

Mąż zrobił dzisiaj. Okazało się, że nie mamy halloumi, więc użył tofu wędzonego. Jakie to było pyszne!!! 🤯 I odczarowany seler, którego nie lubię ❤️