Niech nazwa Cię nie zrazi, bo to ciasto jest pyszne nawet po kilku dniach. Piernik pomidorowy jest lekko wilgotny, mięciutki i aromatyczny, a pomidorów nie czuć. Przekonałam Cię 😉?
Piernik pomidorowy – Składniki:
puszka pomidorów (u mnie Podravka)
2 jajka
150g mąki pszennej (1łyżka mąki =10g)
70g mąki owsianej
10 daktyli
80ml oleju (1/3 szklanki)
3 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
3 łyżki erytrolu/miodu (opcjonalnie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem na kilka minut. Odlewamy wodę, dorzucamy pomidory i blendujemy. Po chwili jajka, olej i ponownie blendujemy. Na końcu suche produkty tylko do połączenia. Przelewamy do keksówki. Pieczemy góra-dół w 180 stopniach 45-50 minut. Przełożyłam domowymi powidłami. Na górze polewa z czekolady i orzechy włoskie.
Ania radzi:
Zamiast przekładać powidłami możesz do masy dodać pokrojone suszone śliwki.
Możesz użyć świeżych pomidorów.
Jeżeli dodajesz miód/erytrol to dodaj razem z jajkami i olejem.
Dla niemowlaka możesz odlać w foremkę na muffinki, a resztę dosłodzić.
Przy alergii na BMK zamień jajko bananem. Możesz dodać inne mąki: orkiszową jasną, kukurydzianą, jaglaną.
Jak długo piec w foremce na muffinki?