Lubisz gołąbki, ale nie chce Ci się stać i ich zawijać? Zrób wersję ekspresową gołąbki bez zawijania z piekarnika.
Gołąbki bez zawijania z piekarnika – Składniki:
400g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
350-400g kapusty pekińskiej (1 mniejsza szt.)
1 jajko
pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
1 cebula
olej rzepakowy/oliwa z oliwek
papryka słodka, pieprz
sól
Przygotowanie:
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy drobno pokrojoną kapustę pekińską i dusimy aż kapusta zmięknie i pozbędziemy się wody. Mieszamy mięso, kapustę z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną pietruszkę, przyprawy i formujemy kotleciki. Zrobiłam 4 dla Lilii i odłożyłam na bok. Do naszych dodałam sól i chwilę podsmażyłam na oleju z dwóch stron. Nakładamy do naczynia żaroodpornego, zalewam szklanką rosołu i piekę 190 st. 30 minut. Po 15 minutach przekręcam gołąbki. Z przepisu wyszło 15 gołąbków. Podałam z ziemniakami i brokułem polanym masłem czosnkowym.
Ania radzi:
Zamiast dusić kapustę możesz posolić i odstawić na chwilę wtedy puści wodę. Polecam tak przy starszych dzieciach zrobić.
Jeżeli masa będzie bardzo luźna dodaj łyżkę kaszy manny.
Możesz ugotować do tego pół torebki ryżu i połączyć z masą.
Jak nie masz rosołu zalej passatą pomidorową, pomidorami z puszki, albo zrób ekspresowy bulion.
Ekspresowy bulion: do wody dodaj liść laurowy, ziele angielskie, suszone warzywa i zagotuj 😉
Można dodać jeszcze pieczarki?