Tylko dwa główne składniki, a wychodzi coś mega pysznego 😊 Muszę Wam tak pisać, żeby zachęcić do zrobienia, bo kasza gryczana na słodko wydaje się dziwnym połączeniem dla wielu osób. Koniecznie spróbuj orzechowy budyń gryczany z musem jagodowym.
Orzechowy budyń gryczany z musem jagodowym – Składniki:
kasza gryczana biała 100g (torebka)
80g nerkowców
2 łyżki twarogu z wiaderka (Piątnica)
500ml mleka/mleka kokosowego z wodą 1:1
+jagody/borówki
Przygotowanie:
Kasze namaczamy z nerkowcami (najlepiej na noc, ale ja moczę czasem pół h). Zalewamy mlekiem i gotujemy wszystko razem 15 minut dłużej niż na opakowaniu. Po tym czasie kasza powinna się rozgotować i wchłonąć większość płynów. Jeżeli jest jeszcze bardzo rzadka to pogotuj dłużej. Zdejmujemy z gazu, dodajemy twaróg i blendujemy. Blendujemy jagody/borówki, nakładamy warstwami, albo polewamy tylko górę. Dosładzamy swoją porcję. Ja użyłam erytrolu. Wyszły z tego 3 desery.
Ania radzi:
Możesz zrobić z tego śniadanie, wtedy wychodzi porcja dla mamy i dziecka. A jak na śniadanie masz ochotę na wersję czekoladową to koniecznie zrób tą gryczankę 😉
Dzięki temu,że nerkowce są moczone i gotowane z kaszą są bardzo delikatne, nie musisz się martwić jak maluszek dostanie niezblendowany orzech, bo sobie z nim poradzi 🙂
Możesz użyć innych orzechów, ale z tymi budyń wyszedł pyszny 😊
Przy alergii na BMK pomiń twaróg i ugotuj na wodzie albo napoju roślinnym.
Zamiast jagód można dać maliny, truskawki, śliwkę, albo prażone jabłko/gruszkę.
A gdyby tak zrobić na kaszy orkiszowej? 😀 bo nie mam niestety gryczanej:(