W końcu przepis z tofu na słodko z którego jestem mega dumna 🙂 Chciałam, żeby wegańskie Danonki zawierały dużo białka jak moja pierwsza wersja stąd tofu jako główny składnik. Jak już jedliście kiedyś to wiecie, że ciężko zrobić tak, żeby go nie było czuć. Udało się :)) Są pyszne 😛
Wegańskie Danonki – Składniki:
120g tofu (zazwyczaj kostka tofu ma ok 180g/BIO z Lidla)
1 łyżka soku z cytryny
40g orzechów nerkowca (ok 15 sztuk)
300ml mleka kokosowego z kartonu (najlepiej na pół z wodą po 150 ml ,bo jest tłuste/Real Thai)
30g kaszy manny (3 łyżki)*
coś do posłodzenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Zalewam orzechy mlekiem i chwilę gotuję na małym ogniu (lepiej będą się blendować). W tym czasie blenduję tofu z sokiem z cytryny, długo, aż masa będzie kremowa. Dosypuję do mleka kaszę manną, energicznie mieszam, odstawiam aż ostygnie (ja odstawiłam na 3 minuty ;)). Dokładam tofu i całość razem blenduje. Przekładam do słoiczków/pucharków. Nie mieszałam z owocami, dałam na spód malinę i czarną malinę. Z przepisu wychodzą 2 porcje jak na zdjęciu plus to co z Lilką zjadłyśmy przy nakładaniu 😀 Swoją porcję dosłodziłam erytrolem. Najlepiej smakuje po zrobieniu, następnego dnia też jest smaczny.
Ania radzi:
Najlepiej namoczyć nerkowce na kilka godzin i zblendować od razu z mlekiem kokosowym, wtedy masz pewność, że orzechy na pewno się zblendują. Chociaż ja mam słaby blender i dał radę 🙂
Zamiast nerkowców możesz użyć migdałów w całości (nie płatków).
*Jeżeli będziesz jadł/a następnego dnia to dodaj 20g kaszy manny, bo masa trochę zgęstnieje.
Zrobiłam bez orzechów, bo córka alergiczka. Wyszło przepyszne 🙂