Kokosowy budyń już jest na blogu, napisze więcej – to jeden z trzech najbardziej popularnych przepisów w ostatnim miesiącu! Mam nadzieję, że migdałowy budyń z kaszy jaglanej również Ci posmakuje 🙂
Migdałowy budyń z kaszy jaglanej – Składniki:
100g kaszy jaglanej
ok 500ml płynów (u mnie mleko krowie i mleko migdałowe po 250ml)
2 łyżki zmielonych migdałów
2 łyżki serka śmietankowego (u mnie Bieluch)
1 łyżka masła migdałowego (może być z orzechów arachidowych)
Przygotowanie:
Kaszę przepłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Zalewamy płynami i gotujemy ok 25 minut, aż wchłonie płyny i się rozgotuje. Pod koniec dodajemy masło migdałowe. Zdejmujemy z gazu, dosypujemy migdały, serek i blendujemy. Odkładam Lilce, żeby miała gęstsze, a sobie jeszcze dolewam mleka i chwilę blenduje.
Swoją dosłodziłam erytrolem.
Z przepisu wychodzi porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
Przy alergii na BMK ugotuj na napoju roślinnym, mleku kokosowym albo wodzie.
Zmielone migdały to również mąka migdałowa.