Wiem, że już kochacie połączenie szpinaku i banana, ale tutaj z wisienką na torcie, czyli z szpinakowe kulki z truskawkami w środku 😛 Jakie to pyszne!
Szpinakowe kulki z truskawkami zrobisz też w wersji ekspresowej, przeczytaj przepis do końca 🙂
Szpinakowe kulki z truskawkami – Składniki:
120g twarogu trójkąt (połowa/u mnie Pilos)
80g dojrzałego banana (średni banan ma 120g/może być więcej, mniej)
30g mąki orkiszowej jasnej (3 łyżki)
30g mąki kokosowej (3 łyżki)
80g szpinaku (dwie garście)
1 jajko
kilka małych truskawek
Przygotowanie:
Jajko blendujemy ze szpinakiem, dodajemy resztę składników i rozgniatamy widelcem.
Odstawiamy na 5 minut, ręce moczymy w wodzie i robimy kulki, wkładając do środka truskawkę (patrz film) i wrzucamy na wrzątek. Zmniejszamy ogień. Gotujemy od wypłynięcia 3-4 minuty.
Najlepiej smakują polane jogurtemi owocami ❤️
Posypałam zmielonymi pestkami dyni🙂
Ania radzi:
Możesz użyć innych mąk. Dobra będzie pszenna, owsiana, jaglana.
Ciasto wychodzi klejące, nie dosypuj więcej mąki, bo będą twarde.
Możesz nakładać masę na wrzątek łyżką i podać z truskawkami, nie musisz robić kulek. Taka wersja ekspresowa 🙂
Aniu, czy myślisz, że wyjdą z mrożonymi truskawkami bez wcześniejszego rozmrażania?