Makaron w sosie paprykowym

You are currently viewing Makaron w sosie paprykowym

Kiedy mam już włączony piekarnik (a robiłam szybkie serniczki jogurtowe) to zastanawiam się co wrzucić, żeby skorzystać, że jest nagrzany 🙂 I wrzuciłam paprykę, cebulę i czosnek i tak powstał makaron w sosie paprykowym.

Składniki:

100g makaronu z ciecierzycy (może być inny)

1 papryka

pól czerwonej cebuli

2 ząbki czosnku

100ml śmietanki 30% (można pominąć)

bazylia

sól, pieprz*

Przygotowanie:

Paprykę i cebulę kroję, dokładam czosnek, piekę ok 20 minut w 180 stopniach. Przekładam do garnka, dodaję trochę wody i blenduję. Podgrzewam dodając śmietankę i bazylię. Mieszam z ugotowanym makaronem. Odkładam Lilce i do swojej porcji dodaję sól i pieprz*. Porcja dla mamy i dziecka.

Ania radzi:

Ja warzywa upiekłam wieczorem, zostawiłam w piekarniku. Następnego dnia obiad zajął mi 10 minut 🙂
Możesz zrobić z podwójnej porcji i jedną zamrozić, zawsze będziesz mieć gotowy sos.

Makarony ze strączków są dostępne w popularnych marketach. Jeżeli zrobisz na makaronie pszennym dobrze jest dodać indyka/kurczaka albo tofu jako źródło białka.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Natalia

Bazylia suszone?