Kiedy mam już włączony piekarnik (a robiłam szybkie serniczki jogurtowe) to zastanawiam się co wrzucić, żeby skorzystać, że jest nagrzany 🙂 I wrzuciłam paprykę, cebulę i czosnek i tak powstał makaron w sosie paprykowym.
Składniki:
100g makaronu z ciecierzycy (może być inny)
1 papryka
pól czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
100ml śmietanki 30% (można pominąć)
bazylia
sól, pieprz*
Przygotowanie:
Paprykę i cebulę kroję, dokładam czosnek, piekę ok 20 minut w 180 stopniach. Przekładam do garnka, dodaję trochę wody i blenduję. Podgrzewam dodając śmietankę i bazylię. Mieszam z ugotowanym makaronem. Odkładam Lilce i do swojej porcji dodaję sól i pieprz*. Porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
Ja warzywa upiekłam wieczorem, zostawiłam w piekarniku. Następnego dnia obiad zajął mi 10 minut 🙂
Możesz zrobić z podwójnej porcji i jedną zamrozić, zawsze będziesz mieć gotowy sos.
Makarony ze strączków są dostępne w popularnych marketach. Jeżeli zrobisz na makaronie pszennym dobrze jest dodać indyka/kurczaka albo tofu jako źródło białka.
Bazylia suszone?