Korzystajcie z sezonu i spróbujcie jak smakuje pyszna owsianka z rabarbarem i jabłkiem. Rabarbar zawsze dodawałam do ciasta, albo robiłam z niego kompot, a tu takie urozmaicenie.
Składniki:
400ml płynów (u mnie mleko krowie z wodą)
80g płatków owsianych górskich (u mnie Melvit)
pół jabłka
60g rabarbaru
1 łyżka gęstej części mleczka kokosowego/serka śmietankowego
Przygotowanie:
Kroimy rabarbar i jabłko w kostkę. Zalewamy płatki mlekiem/wodą i dodajemy jabłko, po kilku min dodajemy rabarbar i gotujemy aż płatki wchłoną płyny, mieszając co chwilę.
Pod koniec dodajemy mleczko kokosowe/serek śmietankowy. Mieszamy i gotowe 🙂
Porcja dla dziecka i mamy 😛
Podałam z jogurtem wymieszanym z masłem migdałowym
(do swojej porcji możesz dodać miód)
Ania radzi:
Ugotuj owsiankę tak jak lubisz na mleku/wodzie/napoju roślinnym.
Możesz jabłko i rabarbar zetrzeć na tarce i dodać w tym samym czasie. Ja pokroiłam sobie wieczorem w kostkę, wtedy rano możesz zrobić taką owsiankę jedną ręką 🙂
Ciekawy pomysł z jabłkiem. Ja dałam banana, żeby była naturalna słodycz.