Są takie połączenia na które czekamy prawie rok, także korzystajcie, frużelina truskawkowo-rabarbarowa jest idealna do budyniu ryżowego, owsianek, jaglanek, omletu biszkoptowego.
Składniki:
3 łodygi rabarbaru
8 truskawek
250ml wody
100ml wody + 25g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Rabarbar kroimy (nie trzeba obierać) wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 5 min, dorzucamy przekrojone truskawki. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i dolewamy do garnka energicznie mieszając. Możemy dosłodzić. Przechowujemy w lodówce.
Ania radzi:
Możesz użyć mrożonych truskawek, postępuj wg przepisu.
Jeśli lubisz gęsty kisiel dodaj 30g mąki ziemniaczanej.
Najlepiej przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
A na gramy to ile tego rabarbaru będzie? Bo mam mrożony już pokrojony i ciężko mi będzie odmierzyć z tego 3 łodygi. Jak długo można taką fruzeline przechowywac?