Tak kochamy kaszę mannę (szczególnie w wersji Milky Way :P), a zapomniałyśmy o kukurydzianej. Na pewno waniliowa kaszka kukurydziana to nie jedyny przepis, pojawi się jej więcej na blogu.
Waniliowa kaszka kukurydziana – Składniki:
500ml mleka
5 łyżek kaszki kukurydzianej
1 łyżka masła
1 łyżka kurkumy (opcjonalnie, można mniej)
ziarenka wanilii (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Gotujemy mleko z łyżką masła, wsypujmy kaszę, kurkumę, dodajemy ziarenka wanilii i mieszamy aż zgęstnieje. Można dosłodzić.
Wersja dla mamy i dziecka. Podałam z jabłkiem i cynamonem i zblendowanymi pestkami dyni.
Ania radzi:
Wszystkie budynie i kaszki najlepiej mieszać rózgą, wtedy nie będzie grudek.
Wsypuj kaszę powoli, pamiętaj, że zawsze gęstnieje na talerzu.
Przy alergii na BMK ugotuj na napoju roślinnym.
Kurkuma jest mało wyczuwalna, dodaję ją często, żeby podkręcić kolor, a przede wszystkim dlatego, że jest zdrowa.
Pyszna. Smakowala wszystkim