Szybkie bułeczki z jabłkiem bez jajka i drożdży, pyszniutkie, mięciutkie i wilgotne. Takie bułeczki możesz jeść solo lub przekroić i posmarować serkiem czy masłem i miodem.
Szybkie bułeczki z jabłkiem bez jajka i drożdży – Składniki:
200g jogurtu greckiego*
250g mąki (użyłam orkiszowej jasnej)
40g masła*
duże jabłko
płaska łyżeczka sody
cynamon, ile chcecie
słodzidło opcjonalnie
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy, a jabłko kroimy w kostkę. Mieszamy najpierw mokre, potem suche i na końcu jabłko. Wyrabiaj ręcznie, formujemy bułeczki lekko je spłaszczając. Jak ciasto się klei skrop dłonie wodą. Można posmarować górę żółtkiem przed upieczeniem, albo posypać po oszukanym cukrem pudrem z cynamonem (mąka kokosowa lub mleko w proszku), albo to i to.


Pieczemy 22-25 min. w 180 st. do zarumienienia ;).


Z przepisu wychodzi 8-9 szt.
* przy alergii na BMK zamiast greckiego daj jogurt wege, a zamiast masła inny tłuszcz lub możesz pominąć 🙂

