Szakszuka, czyli jajka w pomidorach 😊 Dziś zrobiłam taką wersję klasyczną, która posmakuje każdemu, a na końcu daje informacje jakie inne wersje możesz przygotować. A jak spróbujesz raz to na pewno zagości na stałe w waszym menu śniadaniowym 😉
Szakszuka – Składniki:
1 puszka pomidorów krojonych (400g)
jajka (u nas 6 szt.)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
pomidorki koktajlowe (opcjonalnie/6 szt. można więcej)
szczypiorek
1 łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
przyprawy: pieprz, papryka słodka
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy chwilę na oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy pomidorami, dodajemy przyprawy i gotujemy aż woda odparuje, a pomidory staną się gęste. Robimy wgłębienia i wbijamy w nie jajka (solimy wersję dla rodziców i starszych dzieci), dorzucamy przekrojone pomidorki i smażymy pod przykryciem aż jajka się zetną. Na koniec posypujemy szczypiorkiem.
Ania radzi:
Możesz usmażyć mniejszą ilość jajek w tych samych proporcjach.
Dla niemowlaka proponuję pokroić drobno cebulę i wrzucić na patelnię z czosnkiem i pomidorami z puszki bez podsmażania.
Polecam wersję z cukinią i szpinakiem, albo ciecierzycą, papryką i kminem rzymskim 😛
Od jakiego wieku podaje Pani szakszukę?