Skoro jest owsianka i jaglanka to może być i gryczanka, u Nas śliwkowo kakaowa 😉
Kasza gryczana na słodko brzmi strasznie? Uwierzcie, że jest przepyszna, a dodatki sprawiają że jej prawie nie czuć 😉
Śliwkowo kakaowa gryczanka – Składniki:
100g kaszy gryczanej prażonej (torebka)
500ml płynów (u mnie mleko z wodą)
10 śliwek suszonych
10g kakao (łyżka)
Przygotowanie:
Kaszę zalewamy wodą i przepłukujemy. Gotujemy 10 minut dłużej niż na opakowaniu, aż kasza się lekko rozgotuje. Przed końcem dorzucamy śliwki. Dosypujemy kakao i blendujemy. Podałam z dżemem śliwkowym. Można dosłodzić.
Porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
Możesz zrobić na białej kaszy gryczanej, mi wersje kakaowe lepiej smakują na kaszy prażonej.
Przy alergii na BMK ugotuj na napoju roślinnym.
Witam. Niestety mleko sie zwazylo. Juz po raz drugi. Pewnie cos zle robie, tlyko zastanawiam sie co 🙂