Serowa frittata ze szpinakiem i cukinią to szybki pomysł na śniadanie lub kolację 💚🤤.
Jajka to jedno z najbardziej wartościowych śniadań, a my jemy je niemal codziennie w każdej formie, a ostatnio bardzo posmakowała nam ta frittata.
Serowa frittata ze szpinakiem i cukinią – Składniki:
6 jajek
3 łyżki parmezanu
pół mniejszej cukinii
2 garście szpinaku
ser feta i parmezan na górę
masło do wysmarowania formy (lub inny tłuszcz)
gałka muszkatołowa, pieprz, sól*
Przygotowanie:
Cukinie ścieramy na grubszych oczkach, szpinak kroimy. Roztrzepujemy jajka, dodajemy parmezan, przyprawy i wylewamy masę do formy. Posypujemy fetą i parmezanem. Pieczemy w 180 st. ok. 25 min. Porcja dla mamy, taty i dziecka.
Ania radzi:
Przed rokiem zrób w osobnej kokilce bez serów, dodaj pokruszony twaróg do masy.
Polecam spróbować połączeń:
podsmażony boczek z cebulą i jarmużem🥓,
szpinak, suszone pomidory, łosoś 🐟,
pomidor, mozzarella, bazylia 🍅.
A może masz swoje ulubione połączenie? 🤔😜
A czy szpinak suszone pomidory łosos wtedy wszystko tez surowe zalać jajkiem i do piekarnika ??
Mam 13mczne dziecko i zastanawiam się czy mogę podać parmezan ?