Risotto z cukinią to jest przepyszny obiad, a do tego szybko się robi. Kto nie jadł nigdy risotto i dlaczego?
Risotto z cukinią – Składniki:
150g ryżu do risotto (kupiłam w Lidlu)
400ml bulionu/wody + pół kostki rosołowej (kupiłam w Rossmannie)
cukinia
pół cebuli
ząbek czosnku
2 łyżki parmezanu
2 łyżki masła + łyżka oleju
tymianek suszony lub świeży
pieprz
Przygotowanie:
Kroimy cebulę, cukinię podsmażamy na łyżce masła i oleju. Po kilku minutach dodajemy przeciśnięty czosnek, ryż, przyprawy, zalewamy wodą. Ustawiamy timer na 15 min. W trakcie mieszamy. Pod koniec dodajemy parmezan, drugą łyżkę masła. Porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
Przy alergii na BMK pomiń masło i parmezan – dodaj płatki drożdżowe, które kupisz w większych marketach.
Pasuje tutaj groszek – dodaj mrożony razem z ryżem.
Kostkę przed rokiem zamieniamy na warzywa suszone (zerknij w relację wyróżnioną „moje MustHave” na Instagramie).
Przed rokiem zrezygnuj z podsmażania, zerknij na drugi przepis.
Możesz to danie zrobić na zwykłym ryżu, ale to nie to samo 😋.
Pyszne 🥰🥰🥰🥰