Risotto z cukinią

You are currently viewing Risotto z cukinią

Risotto z cukinią to jest przepyszny obiad, a do tego szybko się robi. Kto nie jadł nigdy risotto i dlaczego?

Risotto z cukinią – Składniki:

150g ryżu do risotto (kupiłam w Lidlu)
400ml bulionu/wody + pół kostki rosołowej (kupiłam w Rossmannie)
cukinia
pół cebuli
ząbek czosnku
2 łyżki parmezanu
2 łyżki masła + łyżka oleju
tymianek suszony lub świeży
pieprz

Przygotowanie:

Kroimy cebulę, cukinię podsmażamy na łyżce masła i oleju. Po kilku minutach dodajemy przeciśnięty czosnek, ryż, przyprawy, zalewamy wodą. Ustawiamy timer na 15 min. W trakcie mieszamy. Pod koniec dodajemy parmezan, drugą łyżkę masła. Porcja dla mamy i dziecka.

Ania radzi:

Przy alergii na BMK pomiń masło i parmezan – dodaj płatki drożdżowe, które kupisz w większych marketach.
Pasuje tutaj groszek – dodaj mrożony razem z ryżem.
Kostkę przed rokiem zamieniamy na warzywa suszone (zerknij w relację wyróżnioną „moje MustHave” na Instagramie).
Przed rokiem zrezygnuj z podsmażania, zerknij na drugi przepis.

Możesz to danie zrobić na zwykłym ryżu, ale to nie to samo 😋.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

6 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Ewelina

Pyszne 🥰🥰🥰🥰

Laura

Szkoda, ze nie ma skrótu do wydruku przepisu 🙁

… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: cojelila.pl/risotto-z-cukinia/ […]

Ola

Risotto uwielbiam ale zazwyczaj robiłam na świeżych lub mrożonych borowikach , ale z cukinia może tez być smacznie😆