Raffaello z kaszy jaglanej

You are currently viewing Raffaello z kaszy jaglanej

Macie już kulki kokosowe z kaszy manny, a tym razem zrobiłam kulki Raffaello z kaszy jaglanej. Nie mogę się zdecydować które lepsze i które szybciej się robi 😛

Raffaello z kaszy jaglanej – Składniki:

70g kaszy jaglanej +350 ml wody/mleka

50g mleczka kokosowego w puszce (u mnie Real Thai)

10g mąki kokosowej (1 łyżka)

ok 20g wiórków kokosowych do obtoczenia

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dobrze przepłukujemy pod bieżącą wodą, zalewamy wodą/mlekiem i gotujemy ok 25 minut mieszając co jakiś czas. Po tym czasie kasza powinna być gęsta, dodajemy mleko kokosowe, blendujemy i wstawiamy do lodówki.
Wyjmujemy, dosypujemy mąkę kokosową i formujemy kulki. Trzeba moczyć ręce w wodzie, żeby wyszły ładne kulki. Obtaczamy w wiórkach kokosowych. Pamiętaj, żeby dosłodzić swoją wersję i dla starszaków.

Ania Radzi:

Pamiętaj, że w tym przepisie są najważniejsze dwie rzeczy: trzeba dobrze przepłukać kaszę i użyć dobrego mleczka kokosowego 🙂
Dla starszaka możesz do środka dać migdał 😛
Najlepiej na śniadanie zrób budyń marchewkowy z kaszy jaglanej, ugotuj więcej kaszy i kulki będą na podwieczorek.

Możesz dodać więcej mąki kokosowej, wtedy masa będzie zbita i będzie łatwiej robić kulki, ale mi takie mniej smakują.
Obtoczyć też możesz w mące kokosowej.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

4 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Agnieszka

Czy można czymś zastąpić mąkę kokosową?

Anna

Pyszne, dziś zjedliśmy 🙃 tylko pytanie o mleczko koko – ile to łyżek? Daliśmy na oko 😉