Macie już kulki kokosowe z kaszy manny, a tym razem zrobiłam kulki Raffaello z kaszy jaglanej. Nie mogę się zdecydować które lepsze i które szybciej się robi 😛
Raffaello z kaszy jaglanej – Składniki:
70g kaszy jaglanej +350 ml wody/mleka
50g mleczka kokosowego w puszce (u mnie Real Thai)
10g mąki kokosowej (1 łyżka)
ok 20g wiórków kokosowych do obtoczenia
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną dobrze przepłukujemy pod bieżącą wodą, zalewamy wodą/mlekiem i gotujemy ok 25 minut mieszając co jakiś czas. Po tym czasie kasza powinna być gęsta, dodajemy mleko kokosowe, blendujemy i wstawiamy do lodówki.
Wyjmujemy, dosypujemy mąkę kokosową i formujemy kulki. Trzeba moczyć ręce w wodzie, żeby wyszły ładne kulki. Obtaczamy w wiórkach kokosowych. Pamiętaj, żeby dosłodzić swoją wersję i dla starszaków.
Ania Radzi:
Pamiętaj, że w tym przepisie są najważniejsze dwie rzeczy: trzeba dobrze przepłukać kaszę i użyć dobrego mleczka kokosowego 🙂
Dla starszaka możesz do środka dać migdał 😛
Najlepiej na śniadanie zrób budyń marchewkowy z kaszy jaglanej, ugotuj więcej kaszy i kulki będą na podwieczorek.
Możesz dodać więcej mąki kokosowej, wtedy masa będzie zbita i będzie łatwiej robić kulki, ale mi takie mniej smakują.
Obtoczyć też możesz w mące kokosowej.
Czy można czymś zastąpić mąkę kokosową?