Placuszki szpinakowo-bananowe

You are currently viewing Placuszki szpinakowo-bananowe

Szpinak i banan to jedno z moich ulubionych połączeń, więc musiały w końcu powstać placuszki szpinakowo-bananowe.

Róbcie, bo Lilka zjadła wszystkie 😛

Składniki:

40g szpinaku świeżego

100g dojrzałego banana (średni banan ma 120g; może być trochę więcej/mniej)

80g mąki pszennej/orkiszowej jasnej

100g jogurtu greckiego (może być naturalny/wege, wtedy trzeba będzie minimalnie zwiększyć ilość mąki)

1 łyżeczka soku z cytryny

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Blendujemy szpinak z bananem, jogurtem i sokiem z cytryny. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Masa ma wyjść dość gęsta. Smażymy na suchej patelni pod przykryciem na średnim ogniu.

Porcja dla mamy i dziecka.

Spróbuj też serniczków z patelni z bananami.

Ania radzi:

Dzięki temu, że smażymy pod przykryciem placuszki nie będą tak przywierać.
Możesz posmarować lekko olejem patelnię, jeżeli na co dzień tak smażysz.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

29 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Aga

Witam robiłam zgodnie z przepisem i wyszły jak dla mnie takie „gumiaste ” może takie mają być , robiłam pierszy raz .

Aga

Wyciągnięte były wcześniej właśnie z lodówki🙂.moze wyjdą za drugim razem ☺️

Aga

A jeszcze pytanie ile Pani smaży je z każdej ze stron mniejsze więcej ☺️☺️

Patrycja

Te placki są genialne 💕😋😋 przepis na pewno z nami zostanie

Andżelika

Dosc gęsta tzn? Wyszły klejące totalnie:(

… [Trackback]
[…] Info to that Topic: cojelila.pl/placuszki-szpinakowo-bananowe/ […]

Anna

Super przepis ale mojemu prawie 9 miesięcznemu dziecku kleiły się trochę do podniebienia więc nie było to bardzo swobodne i spokojne jedzenia. Dla dorosłych ok, bardzo nam smakowały😊

Kasia

Dziękuję za przepis. Placuszki wyszły bardzo pyszne. Lepsze niż się spodziewałam. 🙂 Muszę popróbować z zamiennikiem jogurtu, żeby zwiększyć przyswajanie żelaza ze szpinaku.

Kasia

Hej Robię te placuszki bardzo często bo bardzo nam smakują. Dzisiaj zauważyłam, że trochę zmodyfikowalas przepis. Dodałaś sok z cytryny którego wcześniej nie było. Z ciekawości, dlaczego?

Marta

A czy mogę wsypać różdżkę smaku szpinaku zamiast takiego zwyklego? 😊

123

od jakiego wieku można stosować ten przepis? 8-miesięczne dziecko jest okej?

Paulina

Prze-py-szne😋 Dałam 5 kostek szpinaku mrożonego i trochę mąki owsianej. Wyszły super, zapisuję przepis.

Ewa

Czy one maja byc miekkie, wilgotne w srodku czy suche?

Karolina

Placuszki pycha 😀 lekko zmodyfikowalam przepis dodajac troche platkow owsianych i lyzke mascarpone. Super inspiracja 😋

Dagmara

Pycha! Drukuję przepis 🙂

Aga

A czy mąkę przenna można zastąpić orkiszowa np. 700? Mamy alergie na pszenice i jajo.

Monika

A czy można szpinak mrożony?jeśli tak,to ile?

Lidia

Podpinam się pod pytanie 🤔

Patrycja

Pyszka! Smażymy w gofrownicy (moja nowa miłość 🤣), a czasem szpinak zastępujemy cukinią i też wymiatają 😁

Paulima

Super przepis! Dzięki:)