Placuszki owsiane z jabłkiem i marchewką wychodzą delikatne, możesz zrobić je w wersji tylko z jabłkiem, albo z samą marchewką.
Składniki:
pół marchewki
pół jabłka (razem ok 100g)
120 g kefiru* (łyżka 15g)
80g mąki owsianej** (łyżka 10 g)
1 jajko
1 łyżka oleju rzepakowego
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Najlepiej jakby składniki były w temperaturze pokojowej. Jajko miksujemy do momentu aż masa zrobi się puszysta (jeżeli wyjmujesz jajko z lodówki to możesz ocieplić polewając ciepłą wodą z kranu, wtedy piana szybciej się ubije), dolewamy olej , kefir i chwilę miksujemy. Dodajemy mąkę, startą na grubych oczkach marchewkę z jabłkiem, cynamon i delikatnie mieszamy. Smażę Lilce 3 placki, a potem dodaję do swoich proszek do pieczenia i sodę. Smażymy na średnim ogniu. Z przepisu wychodzi 10 placuszków.
*przy alergii na BMK zamień na jogurt wege
**jeżeli masa będzie za rzadka dosyp mąki, każdy owoc inaczej puszcza wodę 😉
Super pomysł na placki! Zamiast jajka można użyć siemię lniane i też wyjdą 🙂 pozdrawiam