Obiad, który robi się sam 🙂 Ja zrobiłam pieczone pałki z kurczaka z warzywami, ale możesz jeszcze dodać ziemniaki i wyjmujesz gotowy obiad z piekarnika.
Pieczone pałki z kurczaka – Składniki:
5 sztuk pałek z kurczaka
Marynata:
oliwa z oliwek (ok 5 łyżek)
ulubione przyprawy (u mnie rozmaryn, majeranek, czosnek, sól, pieprz)
Przygotowanie:
Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Nacieramy pałki z kurczaka( mozna zrobic dzien wcześniej i zostawić w lodówce ). Przekładamy do naczynia żaroodpornego/blaszki. Pieczemy 50 min pod przykryciem w 190 stopniach na środkowej półce z funkcją góra-dół. Przełączam funkcje na termoobieg i piekę 30 minut bez przykrycia do zarumienienia skórki.
Ania radzi:
Kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej, a przed pieczeniem wyjąć 1-2h wcześniej z lodówki.
Możesz dodać warzywa, ale proponuję wstawić osobno 20 minut przed końcem pieczenia.
Polecam zrobić z większej porcji 🙂