Pieczona dynia z fetą i grzankami

You are currently viewing Pieczona dynia z fetą i grzankami

Pieczona dynia z fetą i grzankami – posiłek, który robi się sam? U mnie znajdziesz tego sporo 😛 A skoro jest sezon dyniowy, to pojawia się pieczona dynia. Polecam 😊.

Pieczona dynia z fetą i grzankami – Składniki:

feta
dynia (u mnie Hokkaido)
bagietka
rozmaryn (może być suszony)
pieprz
miód po 1rż
sól opcjonalnie

Przygotowanie:

Kroimy wszystko, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą, trochę pieprzu, rozmaryn i pieczemy w 190 st. 30-35min.
Polewamy miodem, ile chcemy 😋😋😋🍯🍯🍯.

Ania radzi:

Polecam prawdziwą fetę, a nie ser sałatkowy typu feta. Kupisz w każdym markecie.

Nie musisz rezygnować z tego dania, jeśli masz niemowlaka w domu. Wystarczy przed polaniem miodem zdjąć kawałki dyni, odrobinę fety (zawiera sól, ale możesz dać kawałek do spróbowania), a zamiast pieczonej bagietki, z którą maluch może sobie nie poradzić podać posmarowaną serkiem, masłem lub skropioną oliwą.

Przy okazji możesz pokroić więcej dyni i upiec do puree. Zblendowane puree wykorzystasz do serniczków lub placków.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Krzysztof

35 minut pieczenia to za mało. Dynia dalej twarda 😛