Miało być czyszczenie lodówki przed wyjazdem, a powstała owsianka twarogowa z patelni z borówkami i mascarpone. Coś czuję, że zaraz po owsiance LEŚNY MECH to będzie kolejna Wasza ulubiona 😊
Owsianka z patelni z borówkami i mascarpone – Składniki:
2 jajka L
200g twarogu z wiaderka (u mnie Pilos)
80g płatków błyskawicznych
10g budyniu śmietankowego/waniliowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
borówki i mascarpone ile się zmieści 😛
erytrol (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Miksujemy jajka z twarogiem, dodajemy płatki, budyń i proszek do pieczenia. Wykładamy na rozgrzana patelnię i rozsmarowujemy (masa jest gęsta), nakładamy borówki (u mnie mrożone) i smażymy 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie nakładamy miejscami mascarpone i przykrywamy na 5 minut. Ja na swojej części posypałam erytrolem przed dodaniem borówek.
Ania radzi:
Możesz użyć innych owoców, mrożonych nie trzeba rozmrażać.
Jeżeli używasz płatków górskich to możesz chwilę przed dodaniem zmielić je blenderem.
Twaróg trójkąt też może być, wtedy trzeba dodać ok 150g i dodać trochę jogurtu albo mleka.
Możesz upiec w 180 st. 25-30 min.
Czy smażyć to z dwóch stron ?