Jeżeli zaglądacie na bloga to wiecie, że kulki twarogowe kocham 🙂 Zrobiłam ich na milion sposobów, a na blogu będę umieszczać te najlepsze 😛 Owsiane kulki smakują rewelacyjnie z jogurtem i musem truskawkowym. Spróbuj też mojej drugiej ukochanej wersji bananowo-kokosowej.
Owsiane kulki z musem truskawkowym – Składniki:
180g twarogu trójkąt Pilos
1 jajko
50g płatków owsianych (5 łyżek)
Przygotowanie:
Płatki owsiane blendujemy, twaróg rozgniatamy widelcem z jajkiem i łączymy z płatkami owsianymi (możesz zblendować wszystko, mi smakuje taka konsystencja). Odstawiamy na 5 minut, robimy kulki i wrzucamy na wrzątek. Zmniejszamy ogień. Gotujemy od wypłynięcia 3-4 minuty.
Najlepiej smakują podane z jogurtem i owocami ❤️ albo musem truskawkowym.
Zblendowałam truskawki z erytrolem (Lilka miała mus bez erytrolu, nie ma potrzeby dosładzania posiłków niemowlakom!).
Z przepisu wychodzi 10 kulek.
Ania radzi:
Zblenduj sobie więcej płatków owsianych, nie każdy wie, ale mąka owsiana to po prostu zblendowane płatki. Ja blenduję zawsze 500g i starcza mi to na długo. Przechowuje w strunowych torebkach (dostępne w Ikei).
Nie dodawaj za dużo mąki, bo kulki będą twarde i nie będą smaczne.
A jeśli mam mąkę owsiane to ile jej dodać zamiast płatków owsianych? Też 5 łyżek?