Orzechowa owsianka z marchewką, gdzie nie czuć w ogóle marchewki (super opcja dla maluchów, które nie lubią jeść warzyw).
Niech mi ktoś powie, że owsianki są nudne, albo niesmaczne 🙂 Ja codziennie mogłabym kombinować z dodatkami, ale wtedy byśmy nie jadły placków, omletów, naleśników i lanych kluseczek (jadłaś/eś bananowe? Są mega :P)
Orzechowa owsianka z marchewką – Składniki:
400ml płynów (u mnie pół na pół mleko z wodą)
100g płatków owsianych (u mnie górskie Melvit)
120g marchewki (1 średnia)
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka zmielonych orzechów laskowych
3 daktyle
1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
łyżeczka gałki muszkatołowej
łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Płatki zalewamy wodą i mlekiem, dodajemy daktyle, marchewkę i gotujemy aż wchłoną płyny. Na koniec dodajemy masło orzechowe, przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy. Zestawiamy z gazu i blendujemy.
Podczas blendowania możesz dolać mleka jak wolisz rzadszą konsystencje, ja robię gęstą, żeby Lilka mogła jeść rączkami.
Porcja dla mamy i dziecka. Swoją dosłodziłam.
Ania radzi:
Możesz dać ulubione orzechy w całości i na koniec zblendować. Ja mam gotowe zmielone-polecam.
Jeżeli będziesz blendować to zetrzyj marchewkę na grubych oczkach, jak bez blendowania to na małych.
Podaj z owocem bogatym w wit C, które wspomagają wchłanianie żelaza zawartego w owsiance: porzeczka, pomarańcza, grejpfrut, truskawki, agrest, jabłka, maliny, poziomki, banany, gruszki, albo śliwki lub po prostu dodaj soku z cytryny.
Bardzo smaczna 😊😊