Orkiszowo pszenny chleb

You are currently viewing Orkiszowo pszenny chleb

Orkiszowo pszenny chleb, który robi się w 3 minuty? Tak- to jest możliwe 🙂

Orkiszowo pszenny chleb – Składniki:

200g mąki pszennej (ok 20 łyżek)

200g mąki orkiszowej jasnej (ok 20 łyżek)

300ml ciepłej wody (szklanka 250ml)

opakowanie suchych drożdży

łyżeczka cukru *

łyżeczka soli (w wersji dla starszych)

Przygotowanie:

Mieszamy suche składniki i dolewamy wody. Wyrabiamy, ciasto będzie klejące, ale powinno odchodzić od ręki. Jeżeli bardzo się klei dosypujemy mąki. Przekładamy do keksówki, wygładzamy mokrą łyżką i zostawiamy na 20-30 minut. Pieczemy w temperaturze 200 st. godzinę (do zrumienienia skórki). Możemy posypać sezamem, zmielonymi pestkami dyni, albo słonecznika.

Ania radzi:

Unikamy cukru i soli w produktach, tutaj cukier jest potrzebny, żeby drożdże urosły. Sól możesz pominąć.
Możesz zrobić z innej mąki. Robiłam miks pszennej z owsianą, samą pszenną i orkiszową jasną. Z mąką kukurydzianą mi nie smakował 😛

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

7 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Kinga

Ja robię bez cukru i normalnie rośnie i wychodzi pyszny 🙂

Iza

Na jaki wymiar blaszki jest ten przepis? Pozdrawiam 🙂

Paulina

Można dać świeże drożdże ? Jak tak, to ile dać ?

Magdalena

Czym mogę zastąpić mąkę orkiszową?