Czekoladowo orzechowe kulki (nutellowe kulki) sprawdzą się jako przekąska dla starszego dziecka (polecam wtedy dodać trochę miodu) i idealne do rączki przy rozszerzaniu diety metodą BLW.
Nutellowe kulki – Składniki:
140ml mleka
40g kaszy manny (4 łyżki)
10g masła (1 płaska łyżka)
30g orzechów laskowych zmielonych (3 łyżki/ plus 1 łyżka do obtoczenia)
5g kakao
Przygotowanie:
Gotujemy mleko z łyżką masła. Wsypujemy kasze manną i mieszamy do momentu aż zgęstnieje. Odstawiamy na kilka minut, dosypujemy orzechy, kakao i blendujemy. Formujemy kulki obtaczając w orzechach lub kakao . Z przepisu wychodzi 5 szt. U Nas podane z frużeliną wiśniową.
Ania radzi:
Można masę schłodzić w lodówce łatwiej robi się kulki.
Mleko krowie zamień na napój roślinny przy alergii na BMK.
Zmielone orzechy są dostępne w Lidlu. Możesz też sam/a zblendować.
Kakao możesz zamienić na karob.