Kiedy chcesz przemycić warzywo do śniadania robisz malinowo-marchewkowy budyń owsiany. Smakuje malinkami, a marchewka jest niewyczuwalna 🙂
Składniki:
200ml mleka owsianego
150ml wody
70g płatków górskich (Melvit)
70g marchewki (pół marchewki)
3 łyżki malin mrożonych
1 łyżka różdżki smaku malinowej
2 łyżki kremowego serka (Bieluch)*
Przygotowanie:
Ścieramy marchewkę na grubych oczkach, zalewamy wodą i mlekiem i dodajemy płatki. Gotujemy do momentu aż płatki wchłoną płyny (około 15 minut). Na koniec dodajemy maliny. Zestawiamy z gazu, dodajemy serek, różdżkę smaku i blendujemy.
Porcja dla mamy i dziecka.
*przy alergii na BMK zamień serek na gęstą część mleczka kokosowego, albo jogurt wegański.
Ania radzi:
-Ugotuj płatki tak jak lubisz: na mleku krowim, napoju roślinnym albo wodzie.
-Możesz użyć płatków błyskawicznych i zetrzeć marchewkę na drobnych oczkach, wtedy budyń zrobisz szybciej. Pamiętaj,że płatki błyskawiczne są produktem przetworzonym i takie produkty podajemy jak najrzadziej.
-Jeżeli nie masz różdżki smaku możesz pominąć, albo zblendować liofilizowane maliny.