Pierwszy raz tego połączenia użyłam kiedy robiłam tartę, a został mi kawałek jabłka, którego Lilka nie zjadła. Dziś była podobna sytuacja i tak powstał makaron ze szpinakiem i jabłkiem. Całej rodzinie bardzo smakował 🙂
Składniki:
200g makaronu ugotowanego
450g szpinaku (u mnie mrożony 1 opakowanie)
1 jabłko
200ml śmietanki 30%**
2 ząbki czosnku
łyżeczka gałki muszkatałowej
sól, pieprz*
Przygotowanie:
Szpinak wrzucamy na patelnię, zalewamy wodą. Jak trochę się odmrozi dodajemy przeciśnięty czosnek i pokrojone w plastry jabłko. Gotujemy aż wyparuje cała woda i dolewamy śmietankę. Po kilku minutach kiedy śmietanka się zredukuje, mieszamy z makaronem. Swoją wersję posypałam serem feta, a Lilki twarogiem. Z przepisu wychodzi obiad dla mamy, taty i dziecka.
*odłożyłam Lilce porcję i do reszty dodałam sól i pieprz
**przy alergii na BMK zamień śmietankę na wegańską
Czy ten sos można zamrozić