Czy łosoś w pomarańczach nie brzmi jak danie, które robi się długo? Nic bardziej mylnego, bo potrzebujesz mniej niż 10 minut aby go zrobić 😛 a jak kupisz większy płat to polecam odkroić kawałek na pyszny omlet, który możesz zrobić następnego dnia 😊
Łosoś w pomarańczach – Składniki:
500g fileta z łososia
2 pomarańcze
rozmaryn
czosnek (u mnie suszony)
sól, pieprz
miód (opcjonalnie po roku)
Przygotowanie:
Łososia myjemy, kroimy i sprawdzamy czy nie ma ości. Wyciskamy sok z jednej i pół pomarańczy i wlewamy na patelnię, a drugą połowę kroimy w plastry. Zagotowujemy sok na patelni, kładziemy łososia, wrzucamy plastry pomarańczy i posypujemy rozmarynem, czosnkiem i pieprzem, dusimy kilka minut pod przykryciem. Przewracamy na drugą stronę i trzymamy jeszcze 2-3 minuty. Na koniec możemy dodac łyżkę miodu. Solimy na talerzu dla dorosłych i starszaków. Podałam z puree ziemniaczanym i brokułem. Porcja dla taty, mamy i dziecka.
Ania radzi:
Możesz odlać trochę soku z pomarańczy i po wyjęciu łososia na talerz zagęścić mąką ziemniaczaną, żeby powstał sos 😊
Ja tego nie zrobiłam i żałuję 😊
Puree ziemniaczane robię dodając łyżkę masła (albo dwie :P) i trochę mleka.
Jeśli podasz z ryżem i brokułem polecam rozpuścić trochę masła z przeciśniętym ząbkiem czosnku i polać brokuła.
Wygląda pysznie. Jednak mam wątpliwość, czy od białych błonek pomarańczy danie nie robi się gorzkie? 🤔