Super kremowe lody truskawkowo-fasolowe. Zrobisz je w kilka minut, a zjesz jeszcze szybciej 😛
A jeśli lubisz lody z ukrytym warzywem 😛 to spróbuj również z truskawkami i burakiem.
Lody truskawkowo-fasolowe – Składniki:
1 masa
110g banana 1szt
40g mascarpone (czubata łyżka)
50g białej fasoli (3 łyżki)
2 masa
80g truskawek (7 większych)
10g mascarpone (płaska łyżka)
Przygotowanie:
Składniki blendujemy ze sobą i nakładamy do foremek tak jak chcemy, możemy np. pół na pół zrobić. Ja nałożyłam na przemian warstwy.
Z przepisu wychodzą 3 szt.
Więcej wychodzi masy fasolowej i dobrze😜😜.
Ania radzi:
Porcje dla dorosłych, starszych dzieci możesz dodatkowo dosłodzić.
Używam strączków z puszki, dokładnie przepłukuje pod bieżącą wodą.
Zamiast mascarpone możesz dać gęstą część mleczka kokosowego lub po prostu wege jogurt.
Nie masz foremek na lody!? Zrób w mini foremkach albo pojemniku na kostki lodu.
Witam! A to mascarpone czym bezmlecznym można zastąpić aby za bardzo smakiem się nie odróżniały? Bardzo ciekawy przepis, na pewno w weekend wypróbuje, ale będę kombinować z veganskim nabialem 🙂 pozdrawiam