Kokosowe ciasto z truskawkami zrobisz w 15 minut bez pieczenia, niestety trzeba trochę poczekać aż masa zgęstnieje w lodówce, żeby się nim zajadać, ale uwierz mi, że warto poczekać.
Kokosowe ciasto z truskawkami bez pieczenia – Składniki:
400ml mleka krowiego
300ml mleka kokosowego
200ml wody (możesz zastąpić mlekiem)
150g kaszy manny (15 łyżek)
40g wiórków kokosowych (4 łyżki)
30g mleka w proszku (3 łyżki)*
80g mascarpone (4 łyżki/możesz więcej :P)
truskawki
Przygotowanie:
Gotujemy mleko z wodą, dodajemy wiórki kokosowe i kaszę mannę, mieszamy (najlepiej rózgą) aż zgęstnieje. Czekamy chwilę aż masa ostygnie i dodajemy mleko w proszku, mascarpone i blendujemy*. Odkładam do małej miseczki Lilce i dosładzam erytrolem. Przelewamy do keksówki, wciskamy do środka pokrojone truskawki, a na wierzch możemy dać plasterki. Chowamy do lodówki na kilka godzin.
Ania radzi:
Masa po ugotowaniu musi być gęsta.
W wersji bezBMK ugotuj na wodzie i mleku kokosowym, a mascarpone zamień stałą częścią mleka kokosowego.
*Ciasto po zblendowaniu ma konsystencję budyniową. Możesz zostawić bez blendowania, łatwiej będzie się wyjmować z foremki i kroić. Mi smakuje bardziej po zblendowaniu. Przetestuj dwie wersje 😛
Mleko w proszku w wersji dla niemowlaków możesz pominąć.
Żeby zrobić mini kokosanki zrób z połowy przepisu(wychodzi 6 sztuk plus to co mama zjadła :))
Część, właśnie zrobiłam ciasto bez blendowania i z borówkami, dopiero co stygnie ale już jest pycha. Pytanko: ile ciasto może stać w lodówce i czy można je zamrozić? Dziękuję za radę.