Czy ta nazwa coś Wam mówi? Też kojarzycie ten batonik jak coś puszystego, delikatnego, kremowego i PYSZNEGO! (czy ja tego słowa nie używam za często w przepisach ? :D)
Kaszka Milky Way to moja nowa miłość <3
Kaszka Milky Way – Składniki:
400ml mleka
60-70g kaszy manny*
2 białka jaj
1 łyżka masła
coś do posłodzenia (opcjonalnie)
batonik do przystrojenia (dla mamy opcjonalnie :P)
Polewa:
1 łyżka masła
1 łyżeczka kakao
2 kostki czekolady mlecznej bez cukru (Magnetic/dodałam dla siebie)
Przygotowanie:
Mleko gotujemy z łyżka masła. W tym czasie ubijamy białka. Jak mleko się zagotuje wsypujemy kaszę i energicznie mieszamy (polecam rózgą). Jak kasza zgęstnieje to dodajemy białka jaj i delikatnie mieszamy. Gotujemy 3 minuty mieszając.
Przekładamy do miseczek. Nakładamy polewę czekoladową i dodajemy owoce.
Masło rozpuszczam w mikrofalówce (15 sekund), dodaję kakao, polewam Lilce, dokładam kostki czekolady i ponownie wstawiam na kilka sekund.
Ania radzi:
*Ja dodałam 60g kaszy. Białka jeszcze rozrzedzą masę, więc ważne, żeby ta konsystencja na koniec nie była bardzo rzadka.
Żółtka wykorzystaj do Domowy Budyń, albo KOGEL MOGEL.
Przy alergii na BMK ugotuj na mleku kokosowym (na pół z wodą, bo jest tłuste) i pomiń masło.
Polewę zrób z kakao i oleju kokosowego.
To był u nas hit! Porcja dla mamy, taty i Hani, ale fakt… było pyszne 😍