Indyk w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami

You are currently viewing <strong>Indyk w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami</strong>

Jedno z najszybszych dań jakie tu zamieściłam – indyk w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami. Smakuje też rewelacyjnie z rybą. 

A rybki spróbuj w tym równie szybkim połączeniu z pomarańczą.

Indyk w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami – Składniki:

ok. 300g fileta z indyka

150ml śmietanki 30%

8-10 suszonych pomidorów 

ząbek czosnku (można dwa)

sól*, pieprz

+olej z suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Na oleju z suszonych pomidorów (2-3 łyżki) podsmażamy indyka z dwóch stron, dodajemy pokrojone pomidory, czosnek, śmietankę i pieprz. Po kilku minutach na mniejszym ogniu śmietanka się zredukuje i można zajadać. My zjedliśmy z kaszą bulgur i warzywami.

Ania radzi:

Przed rokiem pomiń podsmażanie, a suszone pomidory możesz kupić bez soli.

Albo suszone zamień na zwykle pomidory i dodaj bazylii.

Najlepiej dla niemowlaka wybrać polędwiczki – mięso jest delikatniejsze. Jak kupisz pierś to możesz sam/a je wykroić, wygooglaj sobie jak to zrobić.

Na koniec możesz posypać rukolą, dla dziecka drobno pokrój i wymieszaj.  Przy alergii na BMK zamień śmietankę na mleczko kokosowe. 

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

6 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Gosia

Chyba najczęściej robione przeze mnie, tylko dodaje więcej czosnku. Pycha!

Edyta

Pisała Pani żeby pominąć smażenie dla małego dziecka, to jak to zrobić inaczej?

Kasia

Świetne danie. Bardzo posmakowało dorosłym domownikom, dziecku nie, ale to nie kwestia przepisu tylko dziecka. Myślę, że to tanie wejdzie na stałe do naszego menu 🙂

Paulina

Przepyszne, zajadamy się aż trzęsą się uszy😋😋