Zawsze staram się korzystać z warzyw i owoców sezonowych, dlatego tak dużo ostatnio przepisów z truskawkami. Jak jesteśmy przy truskawkach to koniecznie spróbuj mojego nowego deseru Kids Danonki, a hummus z bobu poleca się na kanapki 😛
Hummus z bobu – Składniki:
150g ugotowanego bobu (możesz dać więcej)
1 płaska łyżka tahini
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek/oleju
3 łyżki przegotowanej wody
1 łyżka soku z cytryny
koperek
sól, pieprz *
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz koperku blendujemy. Koperek drobno kroimy i mieszamy na koniec. Dla siebie dodaj soli i pieprzu*.
Ania radzi:
Proponuję zrobić podwójną porcję 🙂
Wodę dodawaj po 1 łyżce, żeby sprawdzić konsystencję, która Ci odpowiada.