Kakaowe gofry z ciecierzycy wyszły tak pyszne, że nie jestem w stanie napisać Wam, ile wyszło sztuk, bo tak szybko się rozchodziły 😊 Na pewno jest to porcja dla mamy, taty i dziecka 😊 Nikt nawet nie zgadnie, że są z ciecierzycy 😉
Gofry z ciecierzycy – Składniki:
150g ciecierzycy (ponad pół puszki)
100g banana (średni)
1 jajko*
80 ml mleka/napoju roślinnego (1/3 szklanki)
50g mąki owsianej (5 łyżek)
50g mąki pszennej (5 łyżek)
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżka kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ciecierzycę przepłukać i zblendować z mokrymi składnikami. Dodać mąkę, wymieszać i odstawić na 5 minut. Masa wychodzi gęsta. Smażymy wg zaleceń producenta. U mnie 4 i pół min. na gofrownicy 1400W. Podałam z ubitą śmietanką z mascarpone i truskawkami 😛
Co zrobić, żeby gofry wyszły chrupiące?
Ania radzi:
Co zrobić, żeby gofry wyszły chrupiące?
Smażymy na mocno rozgrzanej gofrownicy.
Sprawdź jaką masz moc, najlepsza jest powyżej 1000W.
Studzimy gofry po wyjęciu chwilę na kratce, żeby mogły odparować.
Nie zaglądamy podczas pieczenia 🙂
Między rozlaniem następnych gofrów zamykam i nagrzewam chwilę gofrownicę.
*Wyjdzie bez jajka😉 Możesz dać łyżkę maki mniej.
Nie masz gofrownicy? Zrób z tego placki 😛
Gofry szpinakowe też znajdziesz na blogu 😉
Czy zamiast blendować ciecierzycę można użyć mąki z ciecierzycy? Jeśli tak – jaka ilość?