Nie ma sezonu na dynię, ale może ktoś z Was też ma zapasy w zamrażarce? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na dyniowy budyń z kaszy jaglanej.
Dyniowy budyń z kaszy jaglanej – Składniki:
400ml płynów (u mnie mleko z wodą)
100g kaszy jaglanej
400g dyni mrożonej (polecam Hokkaido)
1 łyżka skórki z pomarańczy BIO
łyżeczka cynamonu cejlońskiego
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukujemy kilka razy wodą(ja to robię w garnku- mieszam i wylewam). Dodajemy dynię i zalewamy mlekiem z wodą. Gotujemy aż kasza będzie miękka i wchłonie płyny.
Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy, cynamon, gałkę i blendujemy. Podałam z masłem orzechowym i owocami.
Dla starszego dziecka możemy dodać miodu 😛
Porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
Przy alergii na BMK ugotuj na napoju roślinnym.
W sezonie zawsze kupuję więcej dyni, kroję w kawałki i piekę ok 30 minut. Część blenduje na puree, a część w kawałkach mrożę. Polecam dynię Hokkaido, jest smaczniejsza i nie trzeba obierać ze skórki.