Dyniowe ciasteczka

You are currently viewing Dyniowe ciasteczka

Mocno dyniowe ciasteczka, które możesz zabrać ze sobą na wycieczkę lub podać na podwieczorek.

A jeśli potrzebujesz więcej propozycji na wynos znajdziesz je TUTAJ.

Dyniowe ciasteczka – Składniki:

120g puree z dyni (u mnie Hokkaido)

80g mąki pszennej/orkiszowej jasnej (dałam z płaskurki)

80g mąki owsianej

60g masła/masła orzechowego (dałam pół na pół)

50g daktyli (mogą być rodzynki lub żurawina)

25g orzechów (dowolne, dałam pekan)

pół łyżeczki sody, cynamon, szczypta soli (opcjonalnie)

łyżka cukru kokosowego/brązowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rozpuścić masła, posiekać drobno orzechy i daktyle i wszystko połączyć w kule. Robić kuleczki, spłaszczając w dłoni lub na papierze. Piec ok. 18 min. w 180 st. na niższej półce góra/dół. Po wyjęciu są mięciutkie. Jak będziesz przechowywać w pojemniku też będą miękkie. Luzem robią się twardsze (mi chyba takie bardziej smakują ;)). Wyszło 12 ciastek.

Więcej dyniowych inspiracji znajdziesz w moim e-booku.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi

wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Ola

Te ciasteczka są przecudowne , chrupiące na zewnatrz w środku mięciutkie, bez cukru i odpowiednio słodkie dzięki dyni i daktylom . Piekę już kolejny raz i ciągle się zachwycam