Mięciutkie, delikatne kluseczki z RICOTTY. Polecam w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Mogą być też dodatkiem do obiadu. A więcej kluseczek znajdziesz pod tym linkiem.
Delikatne kluseczki z ricotty – Składniki:
1 jajko
150g ricotty
100g puree z dyni*
80g mąki pszennej/orkiszowej jasnej
szczypta cynamonu, wanilii
Przygotowanie:
Mieszamy składniki. Wodę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i wrzucamy kluseczki. Gotujemy 3 min. na średnim ogniu. Polałam miodem z masłem, posypałam pokrojonymi orzechami macadamia. Wyszło 12 szt. (chyba 🙃).
Ania radzi:
*Puree z dyni możesz zamienić na puree z batata lub banana.
Najbezpieczniej wrzucić 1 kluskę, żeby się upewnić, czy masa jest dobra 😉 Dla Malucha pomiń miód, a orzechy daj w formie masła orzechowego. Pysznie będą smakować z prażonym jabłkiem.