Cukinie często dodaję do omletów, placuszków i ciast. Tym razem powstała cukiniowa owsianka z pistacjami.
Cukiniowa owsianka z pistacjami – Składniki:
400 ml mleka
100g płatków owsianych
pół małej cukinii
Przygotowanie:
Zalewamy płatki i gotujemy kilka minut. Dodajemy startą na drobnych oczkach cukinie. Jak zgęstnieje nakładamy do miseczek, posypujemy pistacjami. Dla maluszka blendujemy pistacje. U nas dodatkowo banan i winogrono.
Porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
Możesz użyć płatków górskich, które trzeba dłużej gotować.
Przy alergii na BMK zamień mleko na napój roślinny.
Będzie pasować tutaj również starte jabłko. Dodaj je razem z cukinią. Polecam zetrzeć je na grubych oczkach,
Zamiast pistacji posyp pestkami dyni, albo polej pastą sezamową.