Ekspresowe bułeczki z truskawkami, a za chwilę zacznie się sezon na jagody, więc skorzystasz z tego przepisu nie raz.
Mieszu, mieszu, nadziewasz i gotowe.
Jak lubisz takie szybkie przepisy to koniecznie wypróbuj nasze ukochane jogurtowe serniczki.
Bułeczki z truskawkami – Składniki:
160g jogurtu (użyłam greckiego z Lidla)
200g mąki pszennej/orkiszowej jasnej
40g oleju
pół łyżeczki sody
truskawki (ok. 4-5 szt.)
mąką ziemniaczana
Przygotowanie:
Truskawki kroimy i mieszamy z mąką ziemniaczaną (tyle, żeby pokryła). Jogurt łączymy z olejem, następnie wsypujemy mąkę i sodę i wyrabiamy ciasto. Odrywamy kawałek ciasta, spłaszczamy kulkę, robimy dołek i nadziewamy truskawkami.
Sklejamy brzegi i formujemy kształt bułki.
Pieczemy w 180 st. ok 32-35 min. do zarumienienia.
Ania radzi:
Wyjdą na wege jogurcie, dodaj wtedy łyżkę soku z cytryny.
Powinny wyjść na miksie mąk bezglutenowych.
Do ciasta dodałam erytrolu. Możesz oczywiście dosłodzić albo posypać po upieczeniu cukrem pudrem.
U mnie jak zwykle oszukany cukier puder, czyli mleko w proszku lub mąka kokosowa.
A jakie mleko w proszku używasz?