Delikatne i soczyste polędwiczki z kurczaka z marchewką i groszkiem. Idealnie pasują do ziemniaków, albo ryżu.
Składniki:
400g polędwiczek z kurczaka
8 łyżek marchewki z groszkiem (u mnie mrożone)
1 cebula
200ml śmietanki 30%*
pietruszka
Przygotowanie:
Cebulę kroję w piórka i podsmażam z polędwiczką. Po kilku minutach wsypuję marchewkę z groszkiem, zalewam szklanką wody i duszę pod przykryciem. Jak woda odparuje dodaję śmietankę (trochę zostawiam dla wersji Lilki), sól, pieprz, pietruszkę. Dusze chwilę, aż śmietanka się zredukuje.
Wersja dla Lilki:
Odkładam 2 kawałki polędwiczki zalewam wodą, dodaję listek laurowy, suszona włoszczyzną, marchewkę z groszkiem i gotuję 15 minut. Odlewam wodę, odkładam marchewkę z groszkiem na talerz, a do mięsa dodaję śmietankę (kilka łyżek) i pietruszkę, kilka minut gotuję aż śmietanka się zredukuje.
*przy alergii na BMK zamień śmietanę na mleczko kokosowe
Mój synek po zjedzeniu stwierdził Pyszności 😉