Orkiszowo pszenny chleb, który robi się w 3 minuty? Tak- to jest możliwe 🙂
Orkiszowo pszenny chleb – Składniki:
200g mąki pszennej (ok 20 łyżek)
200g mąki orkiszowej jasnej (ok 20 łyżek)
300ml ciepłej wody (szklanka 250ml)
opakowanie suchych drożdży
łyżeczka cukru *
łyżeczka soli (w wersji dla starszych)
Przygotowanie:
Mieszamy suche składniki i dolewamy wody. Wyrabiamy, ciasto będzie klejące, ale powinno odchodzić od ręki. Jeżeli bardzo się klei dosypujemy mąki. Przekładamy do keksówki, wygładzamy mokrą łyżką i zostawiamy na 20-30 minut. Pieczemy w temperaturze 200 st. godzinę (do zrumienienia skórki). Możemy posypać sezamem, zmielonymi pestkami dyni, albo słonecznika.
Ania radzi:
Unikamy cukru i soli w produktach, tutaj cukier jest potrzebny, żeby drożdże urosły. Sól możesz pominąć.
Możesz zrobić z innej mąki. Robiłam miks pszennej z owsianą, samą pszenną i orkiszową jasną. Z mąką kukurydzianą mi nie smakował 😛
Ja robię bez cukru i normalnie rośnie i wychodzi pyszny 🙂