Zrobiłam domowe czekoladki na Dzień Dziecka, który jest jutro, a właśnie zajadam się nimi pisząc ten przepis, więc nie wiem czy na jutro coś zostanie 😊.
Pyszne i tylko kilka składników, kilka godzin w lodówce dzieli Cię od tego, żebyś również zajdał/a się domowymi czekoladkami 😊.
Domowe czekoladki – Składniki:
60g masła orzechowego (2 czubate łyżki)
40g masła (2 łyżki)
15g kakao (3 płaskie łyżki)
1 łyżka erytrolu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy na patelni/w garnku i na małym ogniu rozpuszczamy. Mieszamy aż zrobi się gładka masa. Przelewamy w foremki i chłodzimy. Po 4h już można je wyjmować, ale lepiej żeby dłużej się schłodziły.
Ania radzi:
W wersji bez nabiału użyj oleju kokosowego.
Polecam dodatki, które wymieszaj po rozpuszczeniu: suszone owoce, nasiona, orzechy, wiórki kokosowe, migdały, owoce liofilizowane i co tylko masz pod ręką 😊.
Możesz erytrol pominąć, ewentualnie dać cukier, jeśli używasz w kuchni (dla siebie i starszych dzieci).
A co jeśli z masy zrobiła się tzw. kupa? 😔 Dodałam trochę mleka i więcej masła żeby rozrzedzić no ale zrobiło się jeszcze gorzej