Szybki deser, który możesz zrobić z dowolnymi owocami w zależności od pory roku, albo ochoty 😛 Teraz nie mogło być inaczej niż śliwki pod orzechową kruszonką 😊
Śliwki pod orzechową kruszonką – Składniki:
4 duże śliwki
80g płatków owsianych (8 łyżek)
40g masła orzechowego (2 płaskie łyżki)
20g masła (1 łyżka)
1 łyżka przyprawy do piernika/cynamonu
mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło orzechowe z masłem, łączymy z płatkami owsianymi i przyprawą. Chowamy na chwilę do lodówki.
Śliwki kroimy w paski, nakładamy na dół kokilek i oprószamy mąką ziemniaczaną. Nakładamy palcami kruszonkę delikatnie dociskając. Pieczemy 25-30 min w 180 st. góra-dół. Z przepisu wyszła większa porcja dla mamy i taty, mniejsza dla dziecka.
Psst…Najlepiej smakują na ciepło z gałką lodów waniliowych 😛
Ania radzi:
Możesz dać tylko masło orzechowe, albo masło.
Część kruszonki odłożyłam dla Lili, a do reszty dodałam łyżkę erytrolu.
Mogą być owoce mrożone, wtedy wymieszaj je z mąką ziemniaczaną, bez rozmrażania.
Dla młodszego dziecka zrób kruszonkę z mąki owsianej zamiast płatków. Ja użyłam płatków błyskawicznych.
Chyba zrobię dziś od razu w dużej formie, bo coś czuję, że to będzie sztos!