Kiedy zostają mi kawałki łososia najczęściej robię nasz ulubiony makaron z łososiem. Tym razem powstało zupełnie inne danie-omlet z łososiem porem i ziemniakami. Możesz go zjeść na śniadanie, obiad, albo kolację 😉 Dodam jeszcze, że jest genialny!
Omlet z łososiem porem i ziemniakami – Składniki:
100g łososia
4 jajka
6 łyżek mleka (mleka owsianego/kokosowego)
kawałek pora
1 większy ziemniak
ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
koperek/pietruszka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaka kroimy w kostkę i chwilę smażymy na oliwie z każdej strony. Przykrywamy pokrywką, dusimy aż będzie miękki. Jajka roztrzepujemy widelcem z mlekiem, czosnkiem, koperkiem i pieprzem. Wylewamy masę na patelnię, układamy pokrojonego łososia i pora. Smażymy pod przykryciem około 20 minut.
Swoją porcję posoliłam. Podałam z pomidorkami koktajlowymi. Porcja dla mamy i dziecka.
Ania radzi:
Zamiast pora możesz dać cebulę.
Smażyłam na patelni 21 cm, nie polecam większej przy tej ilości składników.
Jeżeli zbierze się woda na omlecie od warzyw to smaż jeszcze chwilę bez pokrywki.
Ziemniaka możesz poddusić na wodzie, albo wykorzystać ugotowanego z obiadu.
Ale dawno tego nie jadłam! Spróbuję dziś zrobić z dorszem, bo nie mam łososia 😀