Mój pierwszy wpis to ulubione śniadanie całej rodziny, jemy owsiankę na wiele sposobów, a dziś szarlotkowa owsianka z masłem orzechowym. Pycha!
Szarlotkowa owsianka z masłem orzechowym – Składniki:
400 ml mleka (może być napój roślinny) *
100 g płatków owsianych
pół dużego jabłka
łyżka masła orzechowego
5 daktyli lub kilka rodzynek
pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego
pół łyżeczki gałki muszkatołowej(opcjonalnie)
Przygotowanie:
Gotujemy płatki na mleku, ścieramy w tym czasie jabłko na dużych oczkach i po chwili wrzucamy do garnka. Gotujemy aż płatki wchłoną płyny, mieszając co chwilę.
Pod koniec dodajemy masło orzechowe i cynamon. Mieszamy i gotowe 🙂
Porcja dla dziecka i mamy 😛
(do swojej porcji możesz dodać miód)
Ania radzi:
Jeżeli wolisz rzadszą konsystencję dodaj jeszcze pod koniec gotowania mleka lub wody.
Możesz na koniec zblendować jeśli masz ochotę na budyń.
Przy alergii na BMK zamień mleko na napój roślinny lub mleko kokosowe.
Owsianka przepyszna 🥰