Wczoraj robiłam pulpety w sosie botwinkowym, myślałam, że zrobię na dwa dni, ale w trakcie zamarzyło mi się danie z malutkimi pulpetami, więc powstało spaghetti z domowym sosem pomidorowym i pulpecikami.
Pulpety znajdziesz TU, polecam zrobić w dwóch wersjach, bo porcja wystarczy na dwa dni dla mamy, taty i dziecka.
Spaghetti z domowym sosem pomidorowym i pulpecikami – Składniki na sos pomidorowy:
5 pomidorów (u mnie malinowe)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
bazylia
1 łyżka oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
sól, pieprz*
parmezan
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno kroimy i wrzucamy na patelnię z łyżka oliwy/oleju. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i drobno kroimy. Dorzucamy na patelnię, dusimy pod przykryciem kilka minut,dosypujemy bazylię i blendujemy. Dorzucamy pulpety, dusimy pod przykryciem ok 10 minut, przekręcamy na druga stronę na kolejne 10 minut. Wykładamy pulpety na talerz, a sos mieszamy z ugotowanym makaronem (pszenny Barilla). Nakładam Lilce i dodaję sól i pieprz. Na makaron układamy pulpety, całość posypujemy parmezanem.
Ania radzi:
Dla niemowlaka proponowałabym cebulę zalać wodą i chwilę poddusić, a czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do pokrojonych pomidorów. Możesz też zrobić tak jak w przepisie.
Do 12 miesiąca z serów podawałam Lilce tylko parmezan po obróbce. Możesz po wymieszaniu makaronu z sosem dodać trochę parmezanu i chwilę podgrzać.
Gdyby pomidory za bardzo zgęstniały dolej wody (ja nie dolewałam).