Placuszki z cukinii i szpinaku są bardzo delikatne i pyszne. Możecie zrobić z samej cukinii 😉
Składniki:
100g kaszy jaglanej
300g cukinii (1 duża)
30g szpinaku (garść)
60g bułki tartej (6 łyżek) *
2 jajka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz dla starszych
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukać kilka razy pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Zalać wodą (ok 450ml) i gotować 20 minut. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach (ścieram rano, żeby puściła wodę), szpinak drobno pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami ręcznie albo mikserem. Formować placki i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem.
*ilość bułki tartej zależy od tego ile wody było w cukinii, w razie potrzeby dodać więcej.
A czy blenować to wszystko? A czy 100g kaszy suchej czy już ugotowanej? Pozdrawiam ☺️