Placuszki z cukinii i szpinaku

You are currently viewing Placuszki z cukinii i szpinaku

Placuszki z cukinii i szpinaku są bardzo delikatne i pyszne. Możecie zrobić z samej cukinii 😉

Składniki:

100g kaszy jaglanej

300g cukinii (1 duża)

30g szpinaku (garść)

60g bułki tartej (6 łyżek) *

2 jajka

2 ząbki czosnku

sól, pieprz dla starszych

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przepłukać kilka razy pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Zalać wodą (ok 450ml) i gotować 20 minut. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach (ścieram rano, żeby puściła wodę), szpinak drobno pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami ręcznie albo mikserem. Formować placki i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem.

*ilość bułki tartej zależy od tego ile wody było w cukinii, w razie potrzeby dodać więcej.

Jeżeli ten przepis Ci się spodobał, będzie mi miło jak postawisz mi wirtualną kawę.

Dziękuję ♥

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Subskrybuj
Powiadom o
guest

10 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najczęściej oceniane
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Agnieszka

A czy blenować to wszystko? A czy 100g kaszy suchej czy już ugotowanej? Pozdrawiam ☺️

Anna

Czy mozna czymś zamienić bułkę tarta?

Kasia

Jakaś sugestia co można dac zamiast jajka? Siemie lniane?

Agnieszka

Stosujesz jakiś tłuszcz do smażenia? Jaki jest powód smażenia pod przykryciem?

Kasia

Moje sie rozlatuja i nie da sie usmazyc bez tluszczu i nawet na tluszczu tak samo;(