Kolejny obiad, gdzie potrzebujesz tylko kilka składników. Cukinie starłam sobie rano, więc pozostało szybkie zblendowanie i smażenie. Czy ja muszę Ci w każdym przepisie wspominać, że moje dania robi się ekspresowo? 🙂 Placuszki twarogowe z cukinią są bardzo delikatne w smaku. Pamiętaj, żeby przeczytać na samym dole „Ania radzi” 🙂
Składniki:
2 jajka
200g cukinii (pół średniej cukinii)
100g twarogu trójkąta
40g mąki orkiszowej jasnej* (4 łyżki)
2 łyżki suszonego czosnku (u mnie czosnek staropolski)
jogurt z oliwą i czosnkiem+pietruszka do podania
Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na grubych oczkach, zostawiamy, żeby puściła wodę. Wszystkie składniki blendujemy i mieszamy z dobrze odciśniętą cukinią. Smażymy na rozgrzanej patelni, zmniejszając ognień pod przykryciem (dzięki temu smażąc beztłuszczowo placuszki nie będą przywierać). Lilce usmażyłam 3 placki i do swoich dodałam sól i pieprz. Podałam z jogurtem, który wymieszałam z oliwą i czosnkiem, posypałam pietruszką.
Porcja dla mamy i dziecka. Z przepisu wyszło 10 placków.
Ania radzi:
*Ilość mąki zależy od tego jaka ilość wody jest w cukinii, w razie potrzeby dosyp więcej.
Możesz użyć pszennej, albo kukurydzianej.
Jeżeli chcesz zrobić bez twarogu polecam Ci placuszki z cukinii i szpinaku.
Rzadko używam gotowych mieszanek przypraw, ale ta jest świetna Czosnek Staropolski firmy Kamis!
Możesz dać ząbek czosnku zamiast przyprawy.
Polecam do środka dać też koperek, albo pietruszkę.
2 lyzki czosnku? Pomylka?