Pieczona owsianka z owocami, prawie jak deser, a możesz jeść na śniadanie😊
Pytacie mnie często o jakieś danie, czy podać na śniadanie, deser, czy np. kolację. Odpowiadam, że możecie podać na każdy posiłek. Ważna jest różnorodna i zbilansowana dieta, a nie to, czy sernik podamy na śniadanie 😊 Dodaj do wyboru owoce/warzywa, posyp nasionami i masz pełnowartościowy posiłek 😊
Także śmiało rób serniczek jagodowo-kokosowy na śniadanie, a jeszcze zrobisz go w 5 minut 😛
Pieczona owsianka z owocami – Składniki:pl
200g płatków owsianych
200 g jogurtu/wege jogurtu(u mnie grecki)
400ml mleka/napoju roślinnego
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
owoce (u mnie jagody, maliny)
migdały do posypania/krem czekoladowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki rózgą lub widelcem. Wykładamy do tortownicy/naczynia do tarty (u mnie 24cm). Układamy na wierzch owoce, u mnie dodatkowo krem czekokrówka 😛 Swoją stronę posypuję erytrolem. Całość posypuje migdałami. Pieczemy 40 min. w 180 stopniach opcja góra-dół (ostatnie 5 minut piekę z termoobiegiem). Chwilę czekamy aż ostygnie. Najlepiej smakuje na ciepło. Podałam z ubitą śmietanką 30%, owocami i zmielonym orzechem włoskim.
Ania radzi:
Porcja dla mamy i dziecka to połowa składników (czas pieczenia 27-30min).
Jeśli użyjesz rzadkiego jogurt dodaj trochę mniej mleka 😉
Ważne, żeby owsianka nie był gęsta podczas przelewania do kokilek.
Przy alergii na BJ zamień jajko na dojrzałego banana. Z bananem owsianka jest klejąca, ale równie smaczna 😊
Możesz posypać cukrem waniliowym (jeśli używasz w kuchni).
Poniżej roku zrezygnowałabym z dodawania kremu. Możesz tylko dodać na swoją część 😛
Owoców mrożonych nie trzeba rozmrażać.
Spróbuj też wersji piernikowej z jabłkiem 😛
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki rózgą lub widelcem. Wykładamy do tortownicy/naczynia do tarty (u mnie 24cm). Układamy na wierzch owoce. NIE DA SIE ZMIESZAC NAJPIERW WSZYSTKIEGO A POTEM COS WYJAC NA WIERZCH. WYELWAM DO ZLEWU. DZIEKUJE.